Начало / Култура / Не картини, а напукани стени разгледа кметът в ХГ „Илия Бешков“ (снимки)

Не картини, а напукани стени разгледа кметът в ХГ „Илия Бешков“ (снимки)

Лично кметът на Плевен Георг Спартански направи оглед на ХГ „Илия Бешков” по повод сигнал за лошото състояние на галерията от началника на отдел „Култура” Стефка Григорова. По време на редовното оперативно заседание в Община Плевен вчера бе повдигнат въпросът, че галерията се руши не с дни, а с часове. Молба за съдействие към началника на отдел „Култура” е отправил директорът на културната институция Мирослав Минчев. Още в следобедните часове кметът на Плевен, заедно със зам.-кмета по „Териториално развитие” арх. Невяна Иванчева, инж. Владислав Иванов, началник Дирекция ”Строителство и техническа инфраструктура”, Стефка Григорова и други представители на общинската администрация, посетиха галерията, за да констатират на място какво е положението.

пропадане ХГ Илия Бешков 2

Напукани стени и разместени плочи, течащ таван и падаща мазилка са забележимите още от пръв поглед нанесени щети, вследствие пропадането на галерията. За проблемите на галерията писа и ИнфоПлевен преди няколко месеца, но за съжаление, резултат към този момент няма. Отпуснати са 100 000 лв., с които да бъде извършен частичен ремонт на покрива на галерията, за да спрат течовете и да се укрепи сградата откъм пешеходната зона към Скобелев парк, но тепърва вървят процедури за усвояване на тези средства.

пропадане ХГ Илия Бешков 1

Причина за потъването на двата корпуса на галерията са водите, които се стичат от Скобелев парк, сподели пред кмета на Плевен Мирослав Минчев. При всеки дъжд пропадането се задълбочава, но през последните три месеца то е особено голямо, дори когато няма интензивни валежи, обясни още директорът на галерията.

пропадане ХГ Илия Бешков 3JPG

Към днешна дата във вътрешната част на галерията текат ремонти, като част от пораженията от пропадането са прикрити с измазване на стените, но това е временно решение, което не променя същността на проблема. Мазилката по фасадата се руши и крие опасност за преминаващите, а в непосредствена близост има и детска площадка. Опасенията са, че някой ден може да се случи най-лошото, в очакване на така нужния ремонт.

пропадане ХГ Илия Бешков

От своя страна кметът на Плевен се ангажира специалисти да извършат проверка на състоянието на сградата. След изготвяне на подробен доклад и анализи, ще бъдат търсени средства, с които да се реши проблемът.

пропадане ХГ Илия Бешков 4JPG

пропадане ХГ Илия Бешков 5JPG

пропадане ХГ Илия Бешков 7JPG

сцепена стена ХГ Илия Бешков

пропадане ХГ Илия Бешков 8JPG

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...