Акценти
Начало / Общество / Не достигат кандидатите за домашни помощници и социални асистенти в Плевенско

Не достигат кандидатите за домашни помощници и социални асистенти в Плевенско

Кандидатите да работят като домашни помощници и социални асистенти не достигат в сравнение с подадените заявления на хора, които искат да се възползват от услугата, това заяви Дикран Ованесян, директор дирекция „Европроекти” в Община Плевен. Това стана по време на среща, на която бяха отчетени резултатите от стартиралия на 1 февруари проект “Подкрепа за равни възможности”.

Услугата обхваща хора с увреждания на територията на Плевен, Славяново, Бохот и Коиловци. Общата цел е осигуряване на по-добри възможности на тези хора да се включат в обществото с помощта на другата целева група – безработни и бедни с влошен социален статус, които да работят като техни домашни помощници и социални асистенти. Ръководителят на проекта Биляна Ралчева съобщи, че до момента има събрани и приети 177 заявления от потребители от Плевен, 11 от Бохот, 75 от Славяново и 2 от Коиловци. Кандидатите за работа пък са 172-ма.

Дикран Ованесян изрази опасения, че ще стигне до положение, в което ще има твърде много потребители, а няма да има кой да доставя услугите на място. “Това най-много ще касае Коиловци, което ме учудва, тъй като там по проект миналата година бяха обучени и работеха 20 социални асистенти, които имаха и последваща временна заетост, част от тях имат вече натрупан и специфичен опит, но очевидно допълнителната квалификация не ги е мотивирала”, допълни Ованесян. Според него, в малките населени места липсва мотивация за такъв вид работа. “Вярно е, че възнаграждението не е голямо, но е все пак помощ за семейния бюджет”, каза още той.

По мнението на специалистите, друга евентуална причина за липса на достатъчно интерес за кандидати за лични асистенти и домашни помощници може да са условията, на които трябва да отговарят кандидатите. Става въпрос например за това, че те трябва задължително да притежават средно образование според приетите норми. Ниската квалификация обаче на безработните лица в малките населени места, реално се явява като проблем.

От дирекция „Европроекти” допълниха, че след приключване на процеса на набиране на документите, ако се наложи може да се удължи малко и срока за кандидатите за доставчици. Следващата стъпка е да се види какво ще е разпределението на бройките и вида на услугите, които ще се предоставят по населени места. Оказва се, че интересът към подобни проекти е голям, което говори, че в бъдеще време тези услуги очевидно вече са се предопределили като устойчиви от гледна точка на заявения обществен интерес.

Ще припомним, че продължителността на проекта е до 30 юни 2014 год., а предоставянето на социални услуги реално ще стартира от 1 юли. Същността е предоставяне на грижа в условията на домашна среда, свързана със задоволяване на потребностите от организация на свободното време, осъществяването на контакти, поддържане на хигиената на обитаваното жилище, пазаруване и приготвяне на храна и други комунално-битови дейности.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...