Акценти
Начало / Крими / Неутрализираха организирана престъпна група за манипулиране на електромери

Неутрализираха организирана престъпна група за манипулиране на електромери

Организирана престъпна група за манипулиране на електромери с цел укриване на реално консумираната електроенергия е неутрализирана от служители на отдел “Криминална полиция” и отдел “Разследване” на Главна дирекция “Национална полиция”. Операцията е проведена във взаимодействие с представители на ЧЕЗ и под ръководството на Специализираната прокуратура.

На 15 септември в столицата в момент на извършване на манипулация на електромер в търговски обект са задържани двама от групата. Други двама са задържани в офис на ЧЕЗ. Трима от заловените –  В.С. /46 г./, М.П. /38 г./ и А.Л. /40 г./ са действащи служители на електроразпределителното дружество, занимаващи се с отчитане на консумираната електроенергия. Четвъртият – С.П. /37 г./, е бивш техен колега.

Работата по случая започнала в началото на годината, когато в главната дирекция постъпил сигнал за престъпната дейност. В хода на оперативните действия било установено, че участниците в групата са осъществявали контакти с клиенти на електроразпределителното дружество, стопанисващи предимно търговски обекти с голям разход на ел.енергия. Срещу съответно заплащане те въздействали многократно върху електромерите или некоректно вписвали данни за отчетената консумация с цел укриване на реалното потребление. По този начин генерирани големи загуби за ЧЕЗ. В електроразпределителното дружество дял от 33% има и българската държава.

В деня на операцията са извършени процесуални действия, при които на адреси в столицата, от автомобили и от задържаните са иззети над 200 електромера, над 1100 пломби за електромери, множество холограмни стикери, пломбажни клещи, матрици за пломбажни клещи, типови ключове за ел.табла, документи, мобилни телефони, пари и други вещи.

Образувано е досъдебно производство. На четиримата са повдигнати обвинения по чл.321, вр.с чл.234В от НК и са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура.
Действията по разследването продължават.

Подробности бяха огласени днес на пресконференция в сградата на ГД “Национална полиция”. Участваха ръководни служители от главната дирекция и ЧЕЗ – България. Главен комисар Ангел Антонов съобщи, че работата за документиране на престъпната дейност на групата е продължила повече от половин година. Ще направим всичко необходимо подобни посегателства да бъдат сведени до минимум, отбеляза директорът на националната полиция. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение – България Стефан Апостолов благодари на ръководството на министерството и на главната дирекция за тясното взаимодействие, помогнало за успешното разрешаване на случая.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...