Акценти
Начало / Образование / Нетрадиционна скулптурна инсталация в НУИ „Панайот Пипков” по повод 55 години от създаване на училището (галерия)

Нетрадиционна скулптурна инсталация в НУИ „Панайот Пипков” по повод 55 години от създаване на училището (галерия)

С обща изложба на учениците от 5 до 12 клас в специалност „Изобразително изкуство” днес започнаха инициативите, с които НУИ „Панайот Пипков” в Плевен ще отбележи 55 години от създаването си.

Изложбата откри преподавятелят Илиян Ангелов, който отбеляза, че са представени най-добрите творби, създадени от учениците от началото на тази учебна година. Жанровото разнообразие на работите е богато, а с помощта на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, ентусиазирани ученици от 10 и 11 клас са създали скулптурна инсталация, която впечатлява силно посетителите.

„Концепцията на идеята за инсталацията „Присъствие”  е вдъхновена от Марк Дженкинс, който създава подобни фигури и ги поставя в градска среда, обясни Станимира Вълчева, която е работила активно с учениците по време на създаване на скулптурите, повечето от които са изработени от нетрадиционни материали. След първоначалния шок, обикновено следва смях и по този начин се раздвижва съзнанието, което е основна цел на изкуството, сподели основната идея на инсталацията Станимира Вълчева. Младите творци са работили много вдъхновено по идеята и в изложбата са представени няколко фигури, разположени както вътре, така и в двора на училището. Посетителите ще могат да видят балерина, бодигард, любопитен, който наднича през прозореца, защитничка на природата, прегърнала дърво.

Изложбата беше открита с изпълнение на Марина Маринова и Павлика Дуцолова от класа по цигулка на Пламен Иванов. Те представиха първа част от Концерт за цигулка на Вивалди, след което поздрав към приятелите художници отправи и Пламен Иванов с пиеса от Крайслер.

Празничните прояви ще продължат на 18 ноември. От 18 часа в концертна зала „Божко Шойков” детски концерт ще зарадва любителите на музиката, а на следващия ден, по същото време и на същото място, в тържествата ще се включат и от Общински духов оркестър.

На 20 ноември празненствата ще завършат с празничен концерт от 18 часа в ДКТ „Иван Радоев”.

Следваща Предишна
IMG_4991нуи-изложба-откриване
IMG_4995нуи - изложба
IMG_4967нуи - изложба

IMG_4968нуи-изложба
IMG_4971нуи изложба
IMG_4972картини-нуи

IMG_4973картини-нуи
IMG_4998нуи-публика
IMG_5004нуи-изложба

IMG_5007нуи - изложба
IMG_4970нуи изложба
IMG_5005нуи-музиканти
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...