Акценти
Начало / Здравеопазване / Нестандартна инициатива на 22-ма творци стартира от днес в УМБАЛ – Плевен

Нестандартна инициатива на 22-ма творци стартира от днес в УМБАЛ – Плевен

От днес в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ стартира нестандартна инициатива с 22-ма художника и архитекта, които ще работят на място в различни сгради на болницата. Изложбата, озаглавена „Апандисит“, ще се проведе по покана на УМБАЛ„Д-р Георги Странски“ и по повод 150-годишния юбилей на лечебното заведение.
„Апандисит“ разглежда различни архитектурни, исторически, политически и икономически възможности, при които художниците създават своите творби в структурите и сградите на място, ползвайки материали, взаимодействайки с медицинския персонал и студентите, работейки извън обичайния бял куб на пространствата за съвременно изкуство, информират от пресцентъра на Медицински университет – Плевен.
Сградите на университетската болницата и техните околности предлагат широк набор от възможни прояви – от скелета на сграда, който получава нова кожа чрез скулптурни и материалистични намеси, през бившата сграда на университета, до първия медицински музей в България, открит през 1965г. – модернистка сграда, проектирана от архитект Атанас Петров.
Артистите работят в различни сфери като архитектура, скулптура, нови медии, живопис, перформънс и свързаните с тях изследователски области. Участниците живеят в различни европейски страни и ползват в работите си специфични материали, структури, а някои от тях и понятия като нюанси на политика на тялото, биополитика, диагностика, изкуство, наука и др.
Силно специфичното място отваря въпроси за функцията на институциите и тяхното взаимодействие с другите, исторически аспекти на медицината от политическата история на България или настъпилите в посткомунистическото общество промени, неговата модернизация и свързаните с нея перипетии.
Изложбата се финансира от Министерството на културата на Австрия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...