Акценти
Начало / Култура / Нестандартен поглед върху годишнината от Освобождението предлага КДК – Плевен

Нестандартен поглед върху годишнината от Освобождението предлага КДК – Плевен

Клубът на дейците на културата в Плевен ще отбележи по нестандартен начин 140-та годишнина от Освобождението. Тази вечер в Клуба се организира среща на тема „Приносът на руското изкуство за Освобождението на България”.

Председателят на КДК – Никола Попов, ще представи картината „Българските мъченици”  на руския художник Константин Маковски. Той я създава при пътуване до Балканите в средата на 1870 г. и на нея пресъздава безчинствата на поробителя над българското население. Художникът прави стотици фотокопия на творбата си и ги разпространява в цяла Европа и САЩ до държавници и видни културни дейци и общественици. Художникът взривява европейското обществено мнение и последват реакции, довели до Освободителната война, коментира Попов.

Тази вечер от 18 часа в КДК Никола Попов ще разкаже подробно за живота на известния руски художник, който е носител на златен медал от Световното парижко изложение през 1889 г., и ще представи картината му, предизвикала истинска война в общественото мнение на Европа в онези години. Участие във вечерта ще вземе певицата Мария Тодорова, озвучаването е на Асен Антонов.

Срещата се организира със съдействието на Клиничен институт „Света Елисавета” – Плевен и с подкрепата на бизнесменът Януш Донев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...