Начало / Здравеопазване / Непроменена остава здравната вноска за лица, които сами се осигуряват

Непроменена остава здравната вноска за лица, които сами се осигуряват

Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки  и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, остава в размер на 28,40 лева, информират от НАП.

От там напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят от териториалната дирекция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват, при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

През 2022г. близо 18 000 плевенчани са посетили салона за обслужване на НАП Плевен, за да получат информация за здравноосигурителния си статус. Традиционно, посещенията през летните месеци са по-интензивни. През юни, юли и август близо 5 000 данъкоплатци са използвали почивката си, за да платят здравните си вноски или да уточнят здравноосигурителните си права. Средното време за обслужване на един клиент е 7 минути.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...