Акценти
Начало / Култура / Непоказвани досега шедьоври в изложбата „140 години Плевенска епопея 1877 г.“

Непоказвани досега шедьоври в изложбата „140 години Плевенска епопея 1877 г.“

В зала „Христо Бояджиев“ на Арт център Плевен беше открита изложба, посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея. Картините – 37 на брой, са от фонда на Регионалния военноисторически музей. Изложбата е част от културната програма на Община Плевен по повод честванията на годишнината от освобождението на града. Откриването уважиха областният управител Мирослав Петров и заместничката му Татяна Божинова, Румен Петков – бивш кмет на града и член на инициативния комитет за честванията, творци и общественици.

Началото на колекцията се поставя още с изграждането на Военноисторическите музеи (ВИМ), тъй като в художественото оформление на музеите участват най-изтъкнатите български художници като Антон Митов, Иван Мърквичка, както и скулпторите Жеко Спиридонов и Марин Василев, разказа при откриването на изложбата Емилия Зорнишка – директор на РВИМ. Постепенно колекцията се допълва с картини през годините, някои от тях са правени по поръчка, като портрета на Александър II. Представените творби са от периода 1950-1970 г. и са рисувани преди всичко от плевенски автори – Иван Иванов, акад. Светлин Русев, Христо Бояджиев, Дионисий Дончев, Данаил Мицев. Присъстват и платна на известни румънски художници, подарени от Румънското военно министерство при изграждането на ВИМ. „Всички тези картини са малки шедьоври.  Много от тях не са показвани досега заради специфичните им размери“, добави Зорнишка.

Милен Яков, зам.-кмет на Община Плевен пожела на добър час на изложбата и припомни, че големите чествания, посветени на 140 години от освобождението на Плевен, ще бъдат през месец декември.

Творбите ще останат в Арт център Плевен до края на август.

Следваща Предишна
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...