Начало / Култура / Непоказвани досега материали за изграждането на паметника „Цар Освободител” включени в новия том на „Сборник Военноисторически музеи – Плевен”

Непоказвани досега материали за изграждането на паметника „Цар Освободител” включени в новия том на „Сборник Военноисторически музеи – Плевен”

Изворов материал от архивния фонд на Военноисторически музеи – Плевен за паметника „Цар Освободител” в София, хвърлящ светлина върху различни аспекти от дейността на комитета „Цар Освободител Александър ІІ” по изграждането му, е включен в третия том на Сборника, който Военноисторически музеи – Плевен представиха в навечерието на 10 Декември – Деня на Освобождението на Плевен.

Материалите виждат бял свят 105 години след учредяването на комитета, каза при представянето на книгата директорът на Военноисторически музеи – Плевен – доц. Милко Аспарухов.

Третия том на сборника съдържа част от докладите , изнесени пред национални и международни научни конференции, провели се през последната година.  На близо 300 от общо 620-те страници на сборника са представени, без редакторска намеса, изследвания на учени от Русия и Румъния за Руско-турската война от 1877-1878 г. „Надеждата ни е, че техните нови гледни точки и становища, ще обогатят знанията за тази война”, каза при представянето на сборника Милко Аспарухов.

Място в сборника е отделено на Третия щурм на Плевен, наречен една пропусната победа на съюзното руско-румънско командване. Включени са също материали за изграждането на Скобелевия парк, както и материали от пресата, свързани с военноисторическите музеи.

Сброникът включва материали отбългарски и  руски учени, и за първи път са включени автори от Румъния.

„Целта ни е да дадем трибуна за различни становища и гледни точки, които да се обсъждат с добронамерен и коректен тон. От историята – към приятелството е нашето послание с този сборник”, подчерта Аспарухов.

Важността и полезността на сборника изтъкна и генералният консул на Русия Владимир Климанов. „Тази книга ще е полезна не само за много учени, но и за ученици и студенти, защото тя съдържа само документи. А документите са безпристрастни, когато не се коментират”, каза той.

Новият том на „ Сбирник Военноисторически музеи – Плевен” е посветен на 135 години  от Освобождението на Плевен, 105 години от създаването на Военноисторическите музеи и 35 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”

След представянето му беше прожектиран новият документален филм „Освобождението на България 1877-1878 г.”, съвместна продукция на Видеостудио „Кварт”, Москва и Военноисторически музеи-Плевен. Идеята е този филм да бъде предложен на Министерството на образованието за прожекция на ученици в цялата страна.

Финал на събитието, което се проведе в Панорама „Плевенска епопея”, сложи изпълнението на солистите от Русенска опера Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – баритон, с клавирен съпровод – Росица Дяковска.

На снимката: Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов /вляво/ и доц. Милко Аспарухов – директор на Военноисторически музеи – Плевен при представяне на третия том на Сброника

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...