Акценти
Начало / Култура / Неочакван концерт на Северняшкия днес в Градската градина

Неочакван концерт на Северняшкия днес в Градската градина

Минаващите днес преди обяд през Градската градина в Плевен бяха зарадвани от неочакван безплатен концерт на Северняшкия ансамбъл. Причината – подготовката на северняците за предстоящото турне в Ростов на Дон и снимки за рекламни материали във връзка с премиерата на ансамбъла.

С изцяло нов репертоар ще се представим в Ростов на Дон, каза ръководителят на ансамбъла доц. Георги Хинов. Той обясни, че в програмата са включени танци от Северна България –  като се започва от района на Видин, през Враца и Монтана  и се стига до песни и танци от поречието на река Вит, които са изцяло от Плевенски регион. Подготвяме и камерен танц „Мамини мили ергени”, създаден по едноименна песен от района на село Реселец, допълни още Хинов.

Музикалният репертоар също е изграден на базата на северняшкия музикален фолклор.

Целта е програмата да е по-динамична и разнообразна, и да представи фолклора на Плевенска област, подчерта Хинов.

Плевенската публика ще може да види изцяло подновения репертоар на Северняшкия ансамбъл в края на октомври или началото на ноември.

Беше предвидено премиерата да е в навечерието на Десети декември, но решихме да я изтеглим по-рано, за да защитим достойнството и честа на ансамбъла, тъй като в последно време има доста упреци и само така можем да докажем, че те са неоснователни, обясни доц. Георги Хинов.

Освен с нова програма ансамбълът ще изненада публиката и с нови костюми, които вече се шият. Приятната изненада за състава е увеличението на заплатите им със задна дата от 1 август. С колко ще бъде увеличението ще решават в Общината, предложението от ръководителя на ансамбъла е то да е с 5 или 10 процента.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...