Акценти
Начало / Общество / Нелеко заседание ще има днес местният парламент на Плевен

Нелеко заседание ще има днес местният парламент на Плевен

Днес Общински съвет – Плевен се събира за редовното си заседание за месец февруари. В предварителния дневен ред са включени 37 точки –  33 предложения и 4 питания от общински съветници.

Пред съветниците днес ще стои нелеката задача да се произнесет по вече приети решения, за които са внесени предложения за изменения. Още първите  две точки от предварителния дневен ред са предложения за промени в приети вече решения – изменение в решението за Сборния бюджет на Общината за 2019 г. и промяна в разчета за общинските капиталови разходи за 2018 г. по обекти, изпълнявани по проекта за интегриран воден цикъл Плевен-Долна Митрополия. Трета точка в дневния ред на съветниците е предложението от Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ за включване на Международния симпозиум по скулптура и Втория биг-бенд фест „От бай Дико до Тико, Тико…” в Културния календар на Общината за 2019 г., които на предишното си заседание през месец януари съветниците не дадоха съгласие да бъдат финансирани с общински средства.

Очеква се сериозен дебат да предизвика разпределението на средствата в група „Физическа култура и спорт” и Календара за младежки дейности на Община Плевен за 2019 г. В Бюджет 2019 на Община Плевен за група „Физическа култура и спорт“ са предвидени общо 540 000 лв. От тази сума 100 000 лв. са за ОФК „Спартак – Плевен“, 50 000 лв. за ФК „Вихър“ – гр. Славяново и 80 000 лв. за  детско-юношеската школа на БК „Спартак – Плевен“. Относно останалите 310 000 лв. съветниците трябва да вземат решение за разпределението им за провеждане на различни спортни прояви, за Спортен календар и за подпомагане дейността на спортните клубове в Община Плевен. За поредна година в общинския бюджет са предвидени средства и за подпомагане на младежки инициативи, като сумата е в размер на 10 000 лв.

На сесия влиза също предложението за Правилник на общинското предприятие „Общински медиен център”. Очаква се също подкрепата на общинските съветници за реконструкция на уличното осветление на Плевен. Предвижда се подмяна на осветителните тела с нови – енергоспестяващи и светодиодни, изграждане на система за централно наблюдение и управление на уличното осветление, подновяване на част от стоманените стълбове и др.

Местният парламент ще разгледа и Споразумение за сътрудничество между Община Плевен и Философския факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Предложение относно кандидатстване на Община Плевен за външно финансиране с проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания за Община Плевен” пред Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. е точка 12 в дневния ред.

Заседанието на Общински съвет- Плевен ще започне както обичайно в 9 часа в зала „Гена Димитрова” на РБ „Христо Смирненски”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...