Акценти
Начало / Общество / Нека и Плевен се включи в европейския Ден без асансьори

Нека и Плевен се включи в европейския Ден без асансьори

Страната ни е една от 17-те европейски държави, които се включват в европейския Ден без асансьори (No Elevators Day), който е на 5 юни, петък.

Идеята е да бъдат поканени посетителите на сградите да изберат стълбите пред асаньора като една лесна алтернатива за движение, обясняват организаторите за нашата страна BG Бъди активен.

Над 50 града в Европа се включват с над 180 събития. Ще бъдат затворени асансьори в обществени, корпоративни  и частни сгради на България, Белгия, Гърция, Турция, Обединеното кралство, Латвия, Литва, Полша, Сърбия, Словения, Словакия, Испания, Франция, Хърватска, Албания, Унгария, Румъния. Със специални писма са поканени депутатите от всички 7 политически групи в Европейския парламент, Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц и Председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер.

Денят без асансьори е нова европейска инициатива, която ще се състои тази година за първи път. Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност „Да раздвижим България”, която в страната се организира от BG Бъди активен. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Министерството на младежта и спорта и от Националното сдружение на общините.

От BG Бъди активен приканват всички хора поне на този ден да изберат стълбите пред асансьорите и ескалаторите и по този начин да бъдат физически активни. Изкачването на стълби изгаря до три пъти пъти повече калории от ходенето, а изкачването на един етаж всеки ден води до загубата на до 2.7 кг. за година.

В Деня без асансьори до момента са потвърдили участие градовете София, Пловдив, Монтана, Чепеларе, Нова Загора, Благоевград, Сливен. Достъпът на хора със специфични потребности до асансьори и ескалатори в сградите е осигурен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...