Акценти
Начало / Общество / Неизвестни отрязаха 4 защитени дървета и осакатиха други в Долни Дъбник

Неизвестни отрязаха 4 защитени дървета и осакатиха други в Долни Дъбник

вековно дърво

РИОСВ – Плевен извърши проверка по подаден анонимен сигнал за окастрени вековни дървета в землището на Долни Дъбник – в близост до река Дъбнишка бара, информират от службата. Експерти от екоинспекцията съвместно с експерт на Община Долни Дъбник провериха всички 12 дървета, обявени за защитени в описания район. 7 от тях са от вида летен дъб, 3 от вида космат дъб и един орех.

При проверката е установено, че са отсечени 4 летни дъба, а на останалите дъбове са отрязани всички основни клони, както и няколко клона на ореха. Дейността е извършена, въпреки че върху ствола на повече от дърветата има указателен знак за защитено дърво – бяла и червена боя и/или табела. При проверката в района не са установени хора и техника.

Екоинспекцията ще предприеме действия за установяване на извършителите на нарушението, за поставяне на допълнителни табели върху останалите дървета и за запознаване на собствениците на имоти, в които попадат дърветата, с изискванията на Закона за биологичното разнообразие.

Съгласно него се забраняват дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на защитени вековни дървета. За тези нарушения физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...