Акценти
Начало / На фокус / Неефективната система за санкции толерира недобросъвестното отношение към хигиената в града

Неефективната система за санкции толерира недобросъвестното отношение към хигиената в града

По инициатива на плевенските журналисти днес се проведе среща с представители на трите почистващи фирми в общината – FCC България, Чистота и Астон сервиз. Домакин беше кметът Георг Спартански. Поводът за срещата бяха зачестилите сигнали за проблеми с чистотата в града.

В началото Георг Спартански изнесе статистика, според която от 2015 г. до началото на месец август тази година от общинския бюджет са похарчени близо 450 000 лв. за разчистване на нерегламентирани сметища. В договорите на фирмите не е предвидено разчистване на купища боклуци, нахвърляни около контейнерите и затова Общината прави допълнителни харчове, поясни кметът. Управителят на фирма FCC България – Иво Георгиев, допълни, че за една година фирмата е подменила около 100 контейнера, които са били умишлено счупени или подпалени. Само за една нощ бяха подпалени над 20 контейнера и те бяха подменени за сметка на фирмата, припомни Георгиев. За лошото състояние на контейнерите причина  е и изхвърлянето на строителни отпадъци в тях. „Веднъж препълнени със строителни отпадъци, в тях не може да се изхвърля битова смет и хората трупат торбите до контейнерите. Това създава впечатление, че съдовете не са обслужени. А за почистването на препълнен със строителни отпадъци контейнери са нужни фадрома и самосвал, което не винаги може да стане в рамките на деня”, обясни Иво Георгиев. Такива случаи има поне по 3-4 на ден през летните месеци. При положение, че срещу около 50 лв. може да се поръча голям контейнер за строителни отпадъци.

Оказва се обаче, че няма глобени за тези нарушения. Причината е в неефективната система за санкции, която е изключително тромава и има много вратички за „падане” на  актовете в съда. Към този момент няма работещ механизъм за промяна на тази система, затова е нужно по-висока култура и самосъзнание у гражданите за опазване на чистотата в града, беше подчертано на срещата. Крайно време е гражданите да разберат, че не са обекти, а субекти на управлението и да имат активна позиция при опазването на чистотата и реда в града, изтъкна Спартански. Част от тази активна позиция е подаването на сигнали, когато забележат такива нарушения. Другата и по-важна страна на активната позиция е пазенето на чистота. Много по-лесно е да не мърсим, отколкото да почистваме боклуците, които сами сме натрупали, допълни кметът.

Затова много скоро в Плевен ще се появят транспаранти, които ще апелират към плевенчани да не мърсят и черно на бяло ще бъдат изписани хилядите левове, похарчени за почистване на нерегламентирани сметища, вместо да бъдат използвани за облагородяване на градската среда.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...