Акценти
Начало / Последни новини / Неделя на Вси светии е

Неделя на Вси светии е

Днес църквата почита Всичките светии, чиито праведен живот и дело са дали отражение върху християнството. Празникът се отбелязва в първата неделя след Св. Петдесетница и е посветен на всички светии. Отците на църквата са установили този празник по три причини.

Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди духовния свят.
Второ – да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани с „венеца на славата“, но са останали безименни и неизвестни за света.
И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта.

На този ден празнуват носещите иманата  Албена, Асен, Аспарух, Бела, Биляна, Бисер, Бистра, Виолина, Десислава, Диана, Деян, Добри, Драган, Жельо, Запрян, Красимир, Красимира, Крум, Кубрат, Лъчезар, Лъчезара, Люцкан, Милка, Милко, Момчил, Найден, Орлин, Огнян, Огняна, Панайот, Пресиян, Пресияна, Преслав, Преслава, Продан, Първан, Ренета, Румен, Румяна, Руси, Руска, Свилен, Силвия, Снежан, Снежана, Снежанка, Стамат, Страхил,  Траян, Траяна, Чавдар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...