Акценти
Начало / Култура / Неделя на Вси български светии, ето кой празнува имен ден

Неделя на Вси български светии, ето кой празнува имен ден

Днес  Православната църква чества Неделята на Всички български светии. Това е най-новият подвижен празник в българския църковен календар. Отбелязва се в първата неделя след Петдесетница.

На този ден Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Възпоменават се и безбройните свети хора, пролели кръвта си за запазване на вярата по нашите земи. Прославят се и неизвестните монаси, живели скромно в служба на вярата.

Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик. Той е св. Енравота или Боян, пострадал за християнската вяра през 30-те години на IХ век.

Канонизираните за светци българи са 104.

Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

Имен ден днес празнуват: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...