Акценти
Начало / Култура / Неда Антонова представя в Плевен новата си книга за Левски

Неда Антонова представя в Плевен новата си книга за Левски

На 1 март писателката Неда Антонова ще представи в Плевен новата си книга за Васил Левски, озаглавена „Любовта и смъртта на първия след Бога”. От 11 часа тя ще има среща с ученици и преподаватели от ПГ по механоелектротехника, а от 16 часа е срещата на авторката с плевенчани в ХГ „Дарение Светлин Русев”.

Организатор на срещите с Неда Антонова е читалище „Пробуда” – Плевен.


Романът „Любовта и смъртта на първия след Бога“ е нов и необикновен прочит на участта на Левски на жертва и саможертва, която век и половина съзнателно се премълчава. Това е книга за обречената любов на Васил Кунчев към жената, която го изпраща до бесилото. Обречена, защото той вече е бил венчан за мечтата си – да види народа си свободен.  Освен любовната му драма тук оживява и трагичната самота на Апостола в битката му срещу двете империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка. Срещу тях Лъвский се изправя сам-самичък. Не ги побеждава, но ги надживява. Завинаги. Защото тази битка е за бъдещата България – битка унищожителна, покъртителна, разтърсваща, пречистваща…

Неда Антонова е извършила задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу българския Христос. И ни припомня, че вече 145 години историците ни не дават отговор на някои въпроси, които и до днес висят със страшна сила над България.

Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...