Начало / Общество / На 9 май в Плевен българи, испанци и поляци казаха в един глас „Бъдещето на Европейския съюз зависи от нас“

На 9 май в Плевен българи, испанци и поляци казаха в един глас „Бъдещето на Европейския съюз зависи от нас“

В истински празник се превърна заключителното събитие по проект „Нова Декларация на Шуман – разговор на поколенията за нова Европа“ – международна среща, която се състоя в Деня на Европа – 9 май. В препълнената зала на художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен се събраха повече от 130 души, предимно ученици и младежи, участвали в дейностите по проекта. Те имаха възможност да разгледат импровизирана изложба с рисунки, създадени за конкурса „Моята Декларация на Шуман“, а някои от авторите присъстваха на срещата.

Специални гости бяха кметът на община Плевен, Георг Спартански и заместник-областният управител на област Плевен, Виолета Иеремиева. Партньорите по проекта от сдружение АИФЕД – Гранада, Испания бяха представени от Хулия Рамирес и Даниел Пас, а фондация „Ауткреация“ от Варшава, Полша – от Виктория Пиунюк и Вадим Сърдженя. Събитието уважиха двама от членовете на Съвета на настоятелите на фондация „Съвременна плевенска медия“ – Петя Ангелова и Димитър Димитров.

Иванка Ватева, председател на Съвета на настоятелите на фондацията, която е координатор на проекта, приветства многобройната аудитория. Тя започна с думите: „Днес е празник! Ние си го създадохме сами. Но да не забравяме тези, които го направиха възможен – бащите основатели“. В кратко въведение и с презентация бяха представени идеите за обединена Европа още от Средновековието, Декларацията на Шуман и нейното въздействие, както и основните събития, осъществени от 1 февруари 2021 г. от партньорите в Плевен, България, Атина, Гърция, Гранада, Испания и Варшава, Полша.

Публиката изгледа с голям интерес краткия видеофилм с моменти от 25 от 27-те състезания в уникалната пъзел стая „Европа – от легендата до днЕС“, създадена по проекта. Повече от 130 ученици от 14 училища се включиха в тези състезания. Всички отбори успешно решиха 12-те загадки, свързани с историята на Европа, Ренесанса, Просвещението, типовете демокрация, биографията на Робер Шуман и Одата на радостта, до днешния Европейски съюз и Зеления пакт. Рекордът за най-бързо излизане постоянно се подобряваше – от 19 на 17 минути, после на 16 и дори 14 минути и 30 секунди.

„Бъдете горди европейци, не подчинени на концерните и корпорациите, бъдете сами творци на собственото си бъдеще и не вярвайте на клишета“. Така се обърна към младите хора кметът на община Плевен Георг Спартански. Той сподели личния си опит от дългогодишната си работа в Комитета на регионите и местбите власти, когато е станал свидетел на създаването на купища бумаги и пречките пред реализирането на ценни за обюността начинания. „Шуман за своето време е родил една добра идея, тя е започнала да се реализира със съдържание, но в момента съдържанието за обединена Европа „обрасва“ с все повече бюрократични пречки и процедури и по никакъв начин не премахва икономическото неравенство между страните членки в Европейския съюз“, каза още господин Спартански. Той призова младежите да бъдат с критично мислене, да направят „живота си по свой образ, защото Европа и бъдещето на света са ваши“.

„Аз цял живот съм оптимист. Знам, че няма как чистосърдечно да ви честитя празник във време, в което на километри от нас има война. Но аз смятам, че европейският път беше най-правилният път, по който можеше да поеме моята държава“, сподели заместник-областният управител Виолета Иеремиева. „Лично аз, моите връстници и приятели мечтаехме преди 1989 година за основните свободи – правото на достоен живот, на свободно придвижване, свободата да можеш да пътуваш, да учиш, живееш или работиш в останалите европейски държави. Нямахме тази свобода. И искам да ви кажа, че за нея вие трябва да се борите ежедневно, ежечасно… Мечтайте на воля, защото във вашите мечти е моето бъдеще и бъдещето на поколението след мен. Млади европейци, отстоявайте правата си, познавайте и задълженията си. На добър час ви желая от сърце!“, каза още Виолета Иеремиева.

Госпожа Иеремиева връчи наградите – тениски с логото на проекта, на най-добре справилите се в пъзел стаята отбори и отличилите се участници. Рекордът от 14,5 минути е на отбор „Зелена България“ от НУИ „Панайот Пипков“. Награди получиха още отборът, влязъл пръв в стаята на загадките – от X Б клас на ПГМЕТ – Плевен, осмокласниците от отбор „Стратези“ от Спортно училище „Георги Бенковски“, както и Богомила Димитрова и Миа-Сара Веселинова от отбор „Радост“ на средношколско общежитие „Данаил Попов“ – за най-добро четене на информативните текстове, и Габриел Сула и Петър Николов от СУ „Васил Априлов“ – Долна Митрополия за отлични знания и лидерство на отборите си.

Управителят на фондация „Съвременна плевенска медия, Злати Ватев връчи благодарствени адреси до директорите на 10-те училища и средношколското общежитие за партньорството и подкрепата в осъществяването на проект „Нова Декларация на Шуман“.

В залата прозвучаха откъси от отличените есета в конкурса на тема „Моята Декларация на Шуман“, организиран едновременно в четирите участващи в проекта страни. Един от победителите в българския конкурс – 24-годишният Делян Балев от Димитровград поднесе своето есе във видеозапис, заедно с поздрав към присъстващите на събитието.

Младежите показаха на заключителната среща още от своите знания за Европейския съюз чрез викторина. Тя отново беше с 12 въпроса. Само един от тях – да изредят имената на повече от двама от Бащите на Европа затрудни плевенските ученици. Напрегната беше надпреварата за наградите, които много се харесаха – пъзели от 1 000 части от арт серията със снимки от Плевенската панорама на новата българска марка пъзели „Вретено“.

На финала всички отговориха на въпроса „От кого зависи бъдещето на Европейския съюз“. Убедено и в един глас прозвуча „От нас!“.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...