Акценти
Начало / Култура / На 8 февруари църквата прославя Теодор Стратилат

На 8 февруари църквата прославя Теодор Стратилат

Великомъченик Теодор се славел със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст. Бил назначена за стратилат (воевода) в град Ираклия, близо до Черно море. Теодор мъдро управлявал поверения му град и мнозина като виждали добродетелите му, приемали християнската вяра.

Това станало известно на Ликиний, който управлявал изночната част на Римската империя, където се намирал и град Ираклия. Той поискал да се види с Теодор и го извикал в Никомидия. Теодор разбрал, че има коварен заговор и затова  с писмо помолил Ликиний сам да дойде в Ираклия. Стратилатът искал да умре на собствена земя, за да стане смъртта му пример за другите. Ликиний приел поканата и потеглил за Ираклия, натоварен със златните и сребърните си идоли.

Когато пристигнал, императорът поискал Теодор да се отрече от Бог. Вместо това той разрушил идолите на императора и раздал парчетата на бедняците.

Вбесеният Ликиний заповядал да подложат Теодор на жестоки мъчения, след което го посекли с меч.  Страданията на светия великомъченик и неговата твърда вяра станали причина много жители на града и войници да приемат християнската вяра.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...