Акценти
Начало / Любопитно / На 4 януари преди 135 години умира Неофит Рилски

На 4 януари преди 135 години умира Неофит Рилски

На 4 януари 1881 г. в Рилския манастир умира йеромонах Неофит Рилски. Обикновено се приема, че Неофит Рилски е роден през 1793 година в Банско, но според други сведения това става през 1790 година в село Баня (Гулийна баня), Разложко. Светското му име е Никола Поппетров Бенин. Баща му, поп Петър Бенин, е от рода Бениновци и първият учител в Банско, а майка му Екатерина е от род на заможни разложки търговци на памук. Никола получава началното си образование в килийното училище на баща си. Негов дядо е игуменът на Рилския манастир Теодосий I Рилски.

Неофит Рилски е наречен от Константин Иречек „патриарх на българските учители и книжовници“. Определението той заслужил заради преподавателската си и духовна дейност и приноса си към българския език, систематизирайки първи неговите особености. Неофит Рилски е български монах, учител и художник. Една от водещите фигури в българското просветно движение през първата половина на 19 век.

По инициатива на Васил Априлов първото взаимно училище в Габрово е открито в началото на 1835 г., а Неофит Рилски е първият му учител. Той въвежда взаимоучителния метод и обучава своите възпитаници в светски дух. Три години по-късно, през 1837 г., Копривщица има честта да приеме за две години уважавания педагог. Но копривщенските първенци го принуждават да напусне красивото подбалканско селище и да се завърне в Рилския манастир.

Прави и издава първия превод на Новия Завет на новобългарски език, игумен е на Рилския манастир. Създаденият от него първи български глобус през 1836 година и до днес се намира в манастирския музей.

От 1852 година до края на живота си се посвещава на книжовна дейност в Рилската обител. През 1858 година идва предложение от търновци до Неофит да стане ректор на проектираната от тях семинария, но след като преценява силите си, той отказва. От 1860 до 1864 година служи като игумен на Рилския манастир.

Неофит Рилски умира на 4 януари 1881 година в Рилския манастир.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...