Начало / Култура / На 3 април са канонизирани за светци новомъчениците от Ново село и Батак

На 3 април са канонизирани за светци новомъчениците от Ново село и Батак

На 3 април 2011 г. в храм-паметника „Свети Александър Невски“ по време на Света литургия, отслужена от негово светейшество българския патриарх Максим Български, новите български светци, избити през 1876 г. в църквата в Батак са канонизирани от Българската православна църква. Заедно с тях са канонизирани и изкланите от турците беззащитни българи християни в новоселския манастир “Света Троица” в град Априлци.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.

Новоселските мъченици са изкланите от турците  на 9 май 1876 г. На тази дата всяка година църквата ни, както и останалите православни църкви, отслужват свети литургии, в които се споменават загиналите: свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски; монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина, Калиста и Катерина; мирянката Сусана Чорбаджиева.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...