Акценти
Начало / Любопитно / На 28 февруари е учредена Българската Екзархия

На 28 февруари е учредена Българската Екзархия

На 28.02.1870 година е учредена Българската Екзархия със ферман на султан Абдул Азис. Българската екзархия е върховна национална организация на Българската православна църква и просъществува до 10 май 1953 година, когато е трансформирана в Патриаршия.

Спорът за установяването на българската национална черква продължава четиридесет години. Най-напред е поставено искането на българския народ сам да избира свещениците си, които да са от българска националност. Първите градове, който изразяват това желание, са Скопие и Самоков през 1833 година. На тези желания остро се противопоставя Вселенската патриаршия. Изискването за български свещеници и владици се допълва с отслужване на собствена литургия на български език и изграждане на училища. Гръцките свещеници и владици в българските епархии често са прогонвани със сила. Това става в много градове на Тракия, Македония и Мизия.

На 27 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска черковна йерархия, наречена „екзархия“, от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

В устава и са утвърдени две начала: съборност (участие на духовници и вярващи в черковното управление) и
изборност.

Свиканият на 12 февруари 1872 г. Временен съвет на Екзархията избира за пръв български екзарх ловчанския митрополит Иларион. Този избор обаче не е одобрен от Високата порта и на 16 февруари същата година Иларион Ловчански подава оставка и на негово място е избран видинският митрополит Антим I.

Българските екзарси са духовните водачи на Българската православна църква, които, с отделни прекъсвания, последователно я ръководят в периода 1872-1948 г. Те активно се включват в процеса по възвръщането на автокефалната самостоятелност на БПЦ, станала факт през 1953 г. с възстановяването на Българската Патриаршия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...