Начало / Последни новини / На 22 май е осмият Маратон на приятелството в Плевен

На 22 май е осмият Маратон на приятелството в Плевен

Осмият Маратон на приятелството „Плевен“  ще се проведе на 22 май и ще събере в нашия град стотици почитатели на активния начин на живот. Тазгодишното издание на маратона е в помощ на децата с интелектуални затруднения.
Общо над три хиляди участници от различни държави са участвали досега в  Маратона на приятелството в Плевен. През годините спортната изява се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият състезател досега е едва 2-годишен, най-възрастният – на 84, а за тазгодишното бягане на 42,2 км вече има записал се 85-годишен участник.

За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно и за начинаещи бегачи, организаторите за втора поредна година включват набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация. Освен състезателната част, осмият маратон в Плевен ще предложи и атрактивна програма на централния градски площад. Тя включва игрите на открито Park+, които по достъпен и забавен начин популяризират активния начин на живот. Всички посетители на града ще могат да участват в занимания с мини-волейбол, тенис, уроци по танци и други активности.

Маратонът в Плевен е не просто спортно състезание, а семейно събитие с благотворителна кауза. Мотото на тазгодишното издание е „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“. Всички участници в събитието и решилите да направят дарение ще могат да подкрепят инициативата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. Набраните средства ще се използват за закупуване на материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен. Каузата е в продължение на инициативата на второто издание на маратона от 2015 г., когато благодарение на дарения и отделени средства от таксите за участие в състезанието бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ – Плевен за провеждане на двигателна рехабилитация и за занимания по системата на Монтесори. Всеки, който желае да подкрепи каузата на осмия Маратон на приятелството в Плевен, може да го направи с дарение от уебсайта на събитието – https://plevenmarathon.com/cause/.

Маратон на приятелството в Плевен е отворен както за професионалисти, така и за любители и всички, които искат да се заредят с добро настроение.  Регистрацията продължава на уебсайта plevenmarathon.com, като организаторите предлагат безплатно записване за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“, за децата, които се включат във Fun Run Kids, както и ветераните на възраст над 60 години. За втора поредна годината трасето на състезанието се отваря и за хора с увреждания, които могат да се включат без такса за участие.

Осмият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...