Акценти
Начало / Общество / На 19 август се отбелязва Световният хуманитaрeн ден

На 19 август се отбелязва Световният хуманитaрeн ден

Той се отбелязва от 2009 г., когато  Общото събрание на Организацията на обединените нации обвява 19 август за Световен хуманитарен ден. Поводът е да се почете смъртта на 22-ма служители на ООН, загинали по време на хуманитарна акция при бомбена експлозия в Багдад.
На този ден Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец, ООН, международни и неправителствени организации отдават почит и признание към хуманитарната дейност, оказвана ежедневно от хилядите техни доброволци и служители по цял свят в името на подобряване на здравето и опазване на живота на най-уязвимите хора.
Природните и технологични бедствия причиняват непрекъснато огромни страдания за милиони хора всяка година. Хуманитарните работници предоставят помощ безпристрастно на всички, които се нуждаят от нея, независимо от тяхната националност, религиозна или етническа принадлежност.
Хуманитарните работници са винаги в най-опасните региони на света и оказват помощ на жертвите на войни или природни бедствия. Те изпълняват своята благородна мисия в екстремни условия, подложени на непрекъснати заплахи от заразяване с тежки заболявания и при риск да станат жертва на въоръжени конфликти.
Световния хуманитарен ден е повод обществеността да се обърне към своите правителства, за да им припомни тяхната отговорност за гарантиране на сигурността и закрилата на хуманитарните служители, съгласно разпоредбите на Женевските конвенции. Световният хуманитарен ден е и повод държавите да вменят по-голяма отговорност на хуманитарните организации за опазване на живота и здравето на своите служители с оглед рисковете, на които ги подлагат при изпълнение на техните задължения.

Снимка:БГНЕС

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...