Акценти
Начало / Общество / На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

С  решение на кабинета „Борисов” през 2011 г.  1 февруари е обявен за ден на почит към  жертвите на комунизма.  Предложението за отбелязване на този ден  е на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

На тази дата през 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд правят  най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици в историята на Третата българска държава.  На смърт са осъдени  67 депутати от ХХV Народно събрание и 23-ма политици от трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Смъртни присъди получават и регентите на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници.

Днес пред  паметника на жертвите на тоталитарния режим в градинката пред жп гарата в Плевен ще има две поклонения.  В10 часа, членове и симпатизанти на партиите от Реформаторския блок ще почетат паметта на убитите от тоталитарния режим.  Ще бъде отслужена панихида.

В 11 часа активисти на Младежи ГЕРБ Плевен ще поднесат венци пред паметника  и ще почетат паметта на жертвите на комунистическия режим.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...