Акценти
Начало / Общество / На Цветница без раздаване на върбови клонки пред църквите

На Цветница без раздаване на върбови клонки пред църквите

Светият синод се отказа да се ходи тази година за благодатния огън

На свое заседание днес Светият синод е взел решение да препоръча полетът до Тел Авив за вземане на благодатния огън тази година да не се осъществи. Спестените от полета средства ще бъдат дарени за борба с COVID-19 в страната.  На брифинг след заседанието на Светия синод ловчанският митрополит Гавриил обясни, че благодатен огън ще се вземе от храмовете, в които е запазен.

На предстоящия празник Вход Господен – Цветница, пред храмовете няма да се раздават върбови клонки и цветя, за да се избегне струпването на хора.

Всячески ще се постараем да има ред и на Великден, затова службата ще започне навън и свещениците навсякъде ще апелират да се спазва ред и да не се образува струпване на хора, заяви митрополит Гавриил. Той призова богомолците на предстоящите празници да влизат в църквите с маски и да стоят на разстояние един от друг.

Вярвам, че в храма не може да има зараза, но не искаме да бъдем критикувани, каза митрополит Гавриил.

В църквите ще се раздават маски, иконите редовно се дезинфекцират.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за предстоящите Великденски празници църквите ще светят, служби ще има, камбаните ще бият, защото упованието в Бог е много важно. Но призова хората, които ходят на църква по празниците само, да си останат в къщи.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...