Акценти
Начало / Култура / На творчески лагер заминават децата от „Нашенчета”

На творчески лагер заминават децата от „Нашенчета”

Утре 30 деца от ансамбъл „Нашенчета” заминават на  творчески лагер в Кранево и Боровец. Лагерът е част от програмата за творчески ваканции „Хайде да творим заедно” на Националния дворец на децата в София и се финансира от Министерството на образованието, което е отпуснало 400 000 лв. за ваканцията на самодейните творчески колективи към Националния дворец на децата и центровете за работа в деца в страната.

Така детските колективи от Центъра за работа с деца в Плевен получиха шанс да прекарат незабравими лагерни дни на море  или планина и в същото време да продължат творческите си занимания. „По време на тези творчески ваканции в лагерите се събират деца от цялата страна, които работят в различни направления – танцово изкуство и фолклор, гражданско образование, спорт, наука и техника, литературно творчество, изобразително и приложно изкуство. Това позволява на децата и техните ръководители да споделят и обменят опит”, разказа директорът на Центъра за работа с деца в Плевен Йорданка Крумова.

На летен творчески лагер вече са били групи от хор „Звъника” с ръководител Ваня Делийска  и от Школите  по  керамика и грънчарство на Вяра Савова. По време на творческата ваканция децата от хор „Звъника” са станали инициатори на дискусия, свързана с възпитателното въздействие на различните жанрове музика. Ние, ръководителите на детски колективи, трябва внимателно да се вслушваме в мненията на децата и да се съобразяваме с тях, е записала в доклада си след приключване на лагера ръководителката на хор „Звъника” Ваня Делийска, която за пореден път е била впечатлена от точната преценка на младите хора по актуални проблеми.

Децата  от Школите по керамика и грънчарство пък са участвали в изложба с творби, изработени по време на лагера. Изложбата е посетена от представители на Министерството на културата, които определят  представянето на плевенските деца като уникално.

Очакавем, че и децата от „Нашенчета”  ще защитят достойно името на Плевен и на Центъра за работа с деца, каза Йорданка Крумова.

Заниманията в ЦРД – Плевен не са прекъсвали през цялото лято. След Летните ваканционни дни заниманията в Школата по модерни танци и Лего игротеката продължиха. А  представителната група на ансамбъл  „Нашенчета” вече има покана за гостуване в румънския град Зимнич на 10 септември за откриването на учебната година там. Учебната година в ЦРД по традиция ще бъде открита на 1 октомври.

На снимката: Ден преди заминаването на лагер момичетата от хора на ансамбъл „Нашенчета“ усилено репетираха с ръководителката си Нина Спасова

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...