Начало / Любопитно / На тази дата през 1977 г. АЕЦ Козлодуй е включен в енергийната мрежа на България

На тази дата през 1977 г. АЕЦ Козлодуй е включен в енергийната мрежа на България

На 29 ноември 1977 г.  АЕЦ Козлодуй е включен в енергийната мрежа на България. Строежът на ядрената електорцентрала АЕЦ Козлодуй започва на 6 април 1970 г., а официалното откриване е на 4 септември 1974 г.

“АЕЦ Козлодуй” ЕАД е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това определя особено важното значение на предприятието като фактор за икономическа стабилност в регионален и в национален план. АЕЦ “Козлодуй” произвежда най-евтината енергия в страната, с което осигурява поддържане на приемлива цена на електроенергията за крайните потребители в България.

На площадката на АЕЦ “Козлодуй”, по руски проект, са изградени 6 енергийни блока с обща електрическа мощност 3760 MW, оборудвани с реактори с вода под налягане. В изпълнение на поетите ангажименти на България, свързани с присъединяването на страната към Европейския съюз, АЕЦ “Козлодуй” прекрати експлоатацията на първите четири енергоблока преди изтичане на проектно предвидения им ресурс.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...