Акценти
Начало / Любопитно / На Стефановден в Троянския манастир ще осветят икона на Света Богородица
троянски манастир

На Стефановден в Троянския манастир ще осветят икона на Света Богородица

 

Мозаична икона на Света Богородица Портаитиса, която стои над портата на Троянския манастир, ще бъде осветена утре, на Стефановден. В същия ден ще бъдат осветени  конферентна зала и нов църковен магазин, е съобщил за БТА игуменът на манастира, Величкият епископ Сионий.

Многофункционалната зала ще бъде осветена на 27 декември от 12.00 часа. Залата ще бъде посветена на архимандрит Макарий, който е бил игумен на манастира по време на Освобождението от турско робство. Посетителите ще могат да видят уникални предмети от неговата богослужебна практика, както и фотография от неговото погребение.

Заедно със залата ще бъде осветен и нов църковен магазин. В него на няколко щанда ще се предлагат икони, кръстове, подправки, православна литература, броеници и други. Целта е да се премахнат лавките, магазините и сергиите пред манастира и да остане един магазин, в който има всичко.

„С тези три освещавания искаме да направим манастира по-хубав, по-достолепен, по-посещаван от верния народ“, казва дядо Сионий.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...