Начало / Последни новини / На Свети Харалампий се носи мед за освещаване

На Свети Харалампий се носи мед за освещаване

Днес православната църква почита Свети Харалампий, който е смятан за покровител на пчеларите. Този е единственият ден, в който  се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

 В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още „Чумин ден“. На този ден жените месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и роднини.

Св. Харалампий, загинал мъченически през 198 г. за своята вяра в гр. Магнезия (Тесалия), където бил епископ. Твърд пред мъчението, той го изживява и осмисля като радост от победата над злото и плътта. Иконографски често се изобразява като повелител на болестта, която държи окована в девет вериги или затворена в шише.

На този ден се почита и Света мъченица Валентина. Известно е, че е била благочестива девойка, живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят името Хараламби (означава – сияещ от радост), Ламби, Хари. А също  Валентин (означава – силен, могъщ), Валентина, Валя.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...