Акценти
Начало / Култура / На приноса на Плевен в издателската дейност е посветена изложба в Регионалната библиотека

На приноса на Плевен в издателската дейност е посветена изложба в Регионалната библиотека

В Регионална библиотека „Христо Смирненски” днес бе открита изложбата  „Печатници и книги в Плевен до 1947 г.”. В изложбата е представена част от печатната продукция на 20 плевенски печатници – художествени книги, учебна литература, селскостопанска и лозаро-винарска книжнина.

Началото на печатното дело в Плевен е поставено в далечната 1886 г. в печатницата на Бръшлянови. Първите плевенски печатници са дело предимно на две видни плевенски фамилии – Бръшлянови и Караиванови, които имат и съществен принос в обществения и културен живот на предосвобожденския Плевен.

„Макар нашият град да не е от най-известните печатни центрове в страната и той има свой съществен принос към издаването на книги, вестници и списания. Родолюбиви, образовани и предприемчиви плевенчани създават солидна печатна база, която задоволява нуждите на Плевен и района от различни издания, а за страната от специализирани книги за селскостопанска книжнина. До 1947 г. в Плевен е имало 42 печатници, някои от които са съществували само по една или няколко години, други са се сливали или са променяли собствениците си. За 58 години, от 1886 до 1947 г. когато се извършва национализацията, плевенските печатници са отпечатали 922 книги и 410 служебни издания”, разказа при откриването на изложбата библиографът Вили Томова, завеждащ отдел „Краезнание”  в Регионалната библиотека.

В плевенските печатници се отпечатват както преводни книги, така и произведения на местни автори, а също и книги с общонационално значение. В плевенските печатници са произведени и 139 учебника, предимно за основните училища, прогимназиите и лозаро-винарските училища в страната. Основна дейност на плевенските печатници е отпечатването на периодични издания: вестници, списания, юбилейни листове и др. Отпечатани са 220 такива заглавия. Характерно за тези вестници и списания е, че са отпечатвани в 2,3,4 дори в 5 печатници. Най-много периодични издания са отпечатани в печатниците „Изгрев“ и „Коста Мотавчиев“.

Най-ранната публикувана книга, притежание на библиотеката, е повестта „Азиатска врана“ от Ст. Д. Коларов, отпечатана в печатницата на Цветан Караиванов през 1888 г., само две години след откриването на първата печатница в Плевен през 1886 г., каза Вили Томова.

Сред експонатите са годишниците на Плевенската мъжка гимназия, юбилейният сборник по случай 70 години от основаването на читалище „Съгласие“, книгата на Стоян Заимов „Златни книги“ при Паметниците на Свободата“ – първо издание, спомените на плевенския писател Иван Кирилов „Бащино огнище“, представени са и стихосбирките на Никола Ракитин, Рена Попова, книги на Кирил Домусчиев и др.

Изложбата е посветена на Празника на Плевен и предстоящият Ден на българската писменост и култура  и е знак на признателност към делото на плевенските печатари.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...