Начало / Спорт / На лов за пъдпъдъци – от 10 август

На лов за пъдпъдъци – от 10 август

Откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина тази година ще бъде на 10 август, събота новината оповестиха от Министерство на земеделието и храните. Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 броя. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Според данните на Националното ловно-рибарско сдружение по приетата Национална програма за устойчиво развитие на дивечовите запаси, чрез разселване на дивеч през първите седем месеца на тази година сдруженията са получили, доотгледали и пуснали в ловните си райони 62 хил. ловни птици. Всичко е финансирано със собствени средства на Националната организация и на сдруженията, а сред ловните птици  най-много са фазаните – около 50 000. Първенци са ловците от Ловно-рибарското сдружение – Плевен, които са получили и разселили най-много малки фазанчета – 5 210.

Тази година успешно издържалите изпити за придобиване право на лов в страната са 3 129 човека. Общо 3 642-ма бяха кандидат-ловците, които бяха препитвани след завършен курс на обучение и практическа подготовка. Тази година 71 ловни сдружения имаха право да провеждат такива курсове. Изпитите се проведоха от 5 юни до 20 юли. Оказва се, че взимането им съвсем не е лесно. Теоретичният изпит включва три нива – тест, писмен и устен изпит, като за явяване на всяко следващо ниво трябва да бъде издържано предходното. Тестът съдържа 104 въпроса, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, групирани по раздели на модулен принцип. Писменият изпит включва два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит, отговарят на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Само издържалите теоретичната част пък имат право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч и стрелба по асфалтови панички.

Още в края на миналата година със заповед на директора на Изпълнителната агенция по горите бяха обявени свободните места за нови ловци в България за 2013-та – малко над 23 500. Така стана ясно, че в редиците на Ловно-рибарското дружество в Плевен  могат да се влеят нови 762 ловци.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...