Начало / Любопитно / На днешната дата е роден Леонардо да Винчи през 1452 година

На днешната дата е роден Леонардо да Винчи през 1452 година

Леонардо да ВинчиНа днешната дата през 1452 година е роден Леонардо да Винчи. На 15 април преди 563 години в град Винчи, тогава владение на Флоренция, като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи се ражда гениалният художник, скулптор и изобретател. Майка му Катерина произхожда от селско семейство. Изказвани са предположения, че Катерина е била робиня от Близкия изток, но фактите в подкрепа на това становище са недостатъчни. Малко след раждането на техния син връзката им приключва и не след дълго Катерина сключва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който притежава собствена грънчарница и от когото има още пет деца.

Сер Пиеро от своя страна е женен четири пъти и има от последните си два брака девет сина и две дъщери. След раздялата с Катерина приема Леонардо като любим син. Пиеро е нотариус от една от най-важните фамилии в града и упражнява професията си с успех.

Първите биографи на Леонардо рисуват образа му в най-привлекателни черти. Запазени са съдебни архиви, според които през 1476 г. Леонардо и трима други младежи са обвинени в содомия, но са оправдани. Обвинението е снето поради липса на доказателства. Съществуват спекулации, че това се дължи на връзката на един от обвиняемите – Леонардо де Торнабуони с Лоренцо де Медичи, чието семейство използвало влиянието си, за да парира евентуален процес. След обвиненията в содомия Леонардо определено държи личния си живот в тайна. Сексуалността му е била обект на сатира, анализи и спекулации. Тази тенденция започва през XVI и се възражда през XIX век, най-вече благодарение на Зигмунд Фройд.

Като се изключат пикантните истории около личния му живот, за него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и „Мона Лиза“. Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

Сред по-известните му произведения са още: „Благовещение”, „Дамата с хермелина”, „Йоан Кръстител”, „Поклонението на влъхвите” и „Св. Анна с мадоната и младенеца”.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...