Акценти
Начало / Любопитно / На днешната дата драматургът Иван Радоев напуска завинаги този свят

На днешната дата драматургът Иван Радоев напуска завинаги този свят

На 10 юли се навършват 21 години от смъртта на Иван Радоев – един от най-големите поети на втората половина на 20-ти век, драматург, мислител и журналист. Патронът на Плевенския драматичен театър Иван Дашев Радоев е роден в Пордим на 30 март през 1927 година.
Радоев е носител на извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж. Той завършва гимназия в Плевен, а след това следва право и българска филология в Софийския държавен университет. Редактор е във в. „Стършел“, в. „Родни криле“, сп. „Български воин“, Българска национална телевизия и драматург в Народната опера в София, театрите „Сълза и смях“, „София“ и на този в Перник. Радоев е автор на първия любовен цикъл, печатан след 1944 г., станал повод за бурна дискусия. По юношески чистата, романтично обагрена лирика е възприета от нормативната критика като „сексуално-буржоазна“, „еротична“, „порочна“, „упадъчна“. Постепенно упреците за „вредителството“, за липса на „идейно здраве“ се прехвърлят върху личния живот на поета. Радоев е един от създателите на т.нар. лирична драма през втората половина на 50-те години. В малките пиеси „Джудо“, „Петрол“, „Ромео и Жулиета“, „Моцарт“ от 1986 г. за първи път в българската драматургия са представени младежките несъгласия и бягства, станали причина за спирането на спектаклите.
След смъртта му на 10 юли 1994 година на негово име са наречени Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен и улица „Иван Радоев“ в квартал Овча купел в София, недалеч от Нов български университет. От 2001 година в негова памет е учреден Национален конкурс за драматургия, който се провежда през две години и победителите се обявяват на церемония в Драматичния театър в Плевен в навечерието на рождената дата на Иван Радоев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...