Начало / Здравеопазване / На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени резултатите на ХАЙФУ Център „Света Марина“ –Плевен

На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени резултатите на ХАЙФУ Център „Света Марина“ –Плевен

Два годишни научни форума по терапевтичен ултразвук на Международното дружество по терапевтичен ултразвук (ISTU) и Европейското фокусирано ултразвуково благотворително общество (EUFUS) се състояха през м. юни 2019 г. в Барселона, Испания. Учени, инженери, медицински специалисти и големи производители от цял свят се събраха на първа съвместна среща, за да обменят опит, идеи, добри практики и новости. Участие взеха общо 440 делегати от водещите центрове за прилагане на ултразвуково лечение от САЩ, Англия, Израел, Германия, Франция, Италия, Китай, Кореа, Япония и други. Различните сесии обхванаха разнообразни теми, вариращи от моделиране и физика,  термична аблация до имунотерапия. Представени бяха основни науки и нови разработки на системи за ултразвукова терапия и приложения, а в открити дискусии водещи експерти в областта разясняваха на аудиторията тяхното медицинско приложение. Форумът се превърна в платформа за обмен на идеи, сътрудничество и представяне на нови приложения на терапевтичен ултразвук в различните му измерения.

Шестгодишният опит и резултати на ХАЙФУ Центъра към Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен бяха представени от доц. д-р Добромир Димитров, д.м., зам.-декан на Факултет „Медицина“ при МУ-Плевен. Чрез постерна презентация и пленарна лекция на една от клиничните сесии той представи основно резултатите на центъра при лечението на онкологични заболявания. Интерес предизвикаха постигнатите резултати при лечението на пациенти с напреднал рак на панкреаса. Отбелязани като положителни ефекти бяха изчезващата болка при пациентите с това агресивно заболяване, подобряване на качеството на живот, както и по-добрия ефект от химиотерапията и средната преживяемост от над 13 месеца.

Доцент Димитров коментира положителните резултати на ХАЙФУ Център „Света Марина“ – Плевен по следния начин: „На фона на черната статистика, която не се е променила през последните 40 години, касаеща пациентите с напреднал рак на панкреаса, отчитам като сериозен успех постигнатите резултати в нашия ХАЙФУ Център. В докладите, изнесени от колегите от Испания и САЩ бяха сравнени клиничните резултати на екипите от Германия, Испания, България, Италия, Оксфорд и Китай при лечение на пациенти с рак на панкреаса чрез фокусирана ултразвукова хирургия. Недвусмислено се демонстрират сходни резултати и положителни клинични ефекти за пациентите, лекувани с този неинвазивен, високотехнологичен, нейонизиращ и иновативен хирургичен способ“.

На конгреса в Барселона бяха презентирани множество предклинични, лабораторни и клинични изследвания. Аудиторията имаше уникалната възможност да се запознае с роботизирани ХАЙФУ системи, вещества с микросфери за ултразвуков контрол на процедурите, специални термолабилни липозоми с химиотерапевтици, доставящи лекарствата само в туморите, затоплени посредством ХАЙФУ ултразвук, терапевтичен ултразвук за лечение на Болестта на Алцхаймер, есенциалния тремор и много други.

Доцент Добромир Димитров сподели своето вълнение и удовлетвореност от добрата новина, обявена на форума лично от проф. Дейвид Кранстън, председател на Дружеството по минимално инвазивна и неинвазивна медицина от Оксфорд, Англия, че през м. октомври 2020 г. Медицински университет – Плевен ще бъде домакин на Годишната конференция по минимално инвазивна и неинвазивна медицина. Нещо повече, 20 лекари-специалисти от Европа ще завършат двуседмичен курс по фокусирана ултразвукова хирургия в Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...