Акценти
Начало / Любопитно / На вниманието на филателистите – в началото на февруари пускат нова олимпийска марка

На вниманието на филателистите – в началото на февруари пускат нова олимпийска марка

Първата пощенска марка през 2014 годи ще бъде посветена на Зимните олимпийски игри в Сочи и тя ще бъде пуснатамарки официално в обръщение в началото на месец февруари. Марката е изработена според плана, одобрен от министъра на транспорта Данаил Папазов, съобщават на сайта на транспортното министерство. На всеки четири години, преди провеждането на голямото спортно събитие, Международният олимпийски комитет отправя покана към националните пощенски администрации да издадат марка и филателни продукти, които съдържат олимпийските символи. Целта на Олимпийската филателна програма е чрез тези издания да се популяризира Олимпийското движение пред обществеността. През последните години България е издала атрактивни пощенски марки по повод Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г.

Планът за маркоиздаването през новата година има още един акцент, свързан с международно събитие – Световното първенство по футбол в Бразилия. Спортната тематика ще бъде продължена и от специално издание, посветено на 100 г. от създаването на Футболен клуб „Левски“.

Общо 43 пощенски марки, 10 илюстровани карти и 21 специални плика са включени в плана на маркоиздаването през 2014 г. В раздел „България – наша родина“ се предвидени издания за исторически събития като битката при Самуиловата крепост, създаването на националната гвардейска част, битката на народите край Варна. Живота и делото на именити българи също ще бъдат отбелязани със специални пощенско-филателни продукти – сред тях са Васил Априлов, Софроний Врачански, Борис Христов, Павел Вежинов и други.

Пощенски марки ще бъдат издадени и за годишнини от установяване на дипломатическите отношения на България с Индия, Бразилия и Русия.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...