Акценти
Начало / Общество / На Архангелова задушница почитаме паметта на българските воини

На Архангелова задушница почитаме паметта на българските воини

Днес е Архангелова /мъжка/ задушница. Това е последната Задушница за годината и се отбелязва първата събота преди Голяма Задушницапразника на Свети Архангел Михаил – 8 ноември.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите, отправя се молитва за душите на мъртвите и се пали свещ.

Архангелова задушница е последната от трите Големи Задушници през годината. На този ден се ходи на гробовете на нашите близки, за да ги почстим, да прекадим с тамян и украсим с цветя. Правят се помени или наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, съседи, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори непознати.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

Ритуалът се провежда от 1924 г. През 1946 г. е прекъснат, а през 1992 г. Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните го възстановяват.

Панихидата в Плевен ще започне в 10.30  ч. пред Паметника на загиналите от 4-ти пехотен полк в Сръбско-българската война в Градската градина. В нея ще участват военнослужещи от Сухопътните войски от гарнизон Плевен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...