Акценти
Начало / Култура / Националното турне на лауреатите от международния конкурс за китара спира в Плевен

Националното турне на лауреатите от международния конкурс за китара спира в Плевен

Лауреатите от конкурса, който се провежда в рамките на Международния фестивал на китарата в Плевен, тръгват на национално турне. От 16 до 24 март най-добрите от трета и четвърта възрастови групи от проведения през 2017 г. международен конкурс ще изнесат концерти в няколко града на страната. В Плевен изявата им ще е на 19 март, от 19 часа в концертната зала на НУИ „Панайот Пипков”. Входът е свободен.

Турнето се организира със съдействието на НУИ „Панайот Пипков“ град Плевен и читалище „Лик“ – Плевен.

Участници в турнето ще са Филипос Манолудис – Гърция, и Никлас Йохансен – Дания.

Филипос Манолудис е роден през 2001 година в Кавала, Гърция. В своя роден град започва да изучава класическа китара още на 7 годишна възраст в местната общинска консерватория. Понастоящем е ученик в същото училище в класа по китара на Фотис Куцотодорос. Филипос има 16 присъдени награди от национални и международни конкурси. Гръцкият талант участва в множество майсторски класове с преподаватели като: Лео Брауер, Рикардо Гален, Марчин Диля, Анелио Дезидерио, Хуберт Кьопел и др.

Никлас Йохансен е роден през 1989 година в Копенхаген, Дания. През последните години печели множество престижни международни отличия от конкурси в Германия, Китай, Австрия, Италия, Полша и България. Никлас свири на китара от 9 годишна възраст, а през 2009 година стартира обучението си в Кралска Музикална Академия в Дания, където получава бакалаварска степен. През 2013 година изкарва магистърска степен в Аликанте, Испания. И двете степени на обучение по Изпълнителско изкуство с класическа китара са взети с пълно отличие. Поради тази причина той получава университетското престижно название: “cum laude”. Никлас Йохансен концертира в Дания, Швеция, Германия, Австрия, Исландия, Ферьорски Острови, Китай, Русия и Испания. През 2016 година записва дебютния си албум в Италия. Датския китарист участва в майсторски класове с престижни водещи имена в света на китарното изкуство.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...