Акценти
Начало / Култура / Националният конкурс „Любов, дълг, отечество“ търси майстори на късия разказ

Националният конкурс „Любов, дълг, отечество“ търси майстори на късия разказ

книга

Първият Национален литературен конкурс „Любов, дълг, отечество“ ще се проведе в Левски. Той се организира от Община Левски, под патронажа на кмета на общината и е част от програмата за тържествата, посветени на 70-годишнината от обявяването на Левски за град.
Конкурсът се посвещава на световно известния майстор на късия разказ Дончо Цончев, роден на 27 юли 1933 година в град Левски. Именно по част от негов цитат: „Любов, дълг, отечество – знаменити и вечни съчетания от думи, които изпълват дните ни с радост, умовете ни със смисъл и дейностите ни с гордост”, е озаглавен и конкурсът.
Националният конкурс “ Любов, дълг, отечество“ ще се провежда ежегодно и ще се финансира от бюджета на общината, дарители и други източници. Той ще обхваща литературните жанрове – разказ (кратък) или есе в две възрастови групи: до 18-годишна възраст и над 18-годишна възраст.
За да участва в конкурса всеки автор представя един разказ или едно есе, като творбите трябва да бъдат написани с шрифт Taims New Roman, размер на шрифта 12 и максимален обем до 5 страници. Творбата трябва да е разпечатана в 3 екземпляра и на всеки екземпляр да са изписани трите имена на участника, дата, месец, година на раждане (за установяване на възрастовата група за участие), адрес, телефон за връзка. Представените за участие в конкурса творби не трябва да са отличавани на други конкурси.
8. Материалите за участие се приемат с препоръчана кореспонденция до 25 юни 2015г. на адрес: 5900 гр. Левски, бул.“България“ № 58 Община Левски /за Националния конкурс „Любов, дълг, отечество“/ или на електронна поща [email protected]
Конкурсните произведения се оценяват от 3-членно жури, утвърдено със заповед на кмета на общината, включващо представител на Съюза на журналистите – Плевен, признат български автор на кратки литературни форми и представител на организаторите.
Както във всеки конкурс и в този не липсват награди. Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени: първа награда – грамота и парична награда – 200 лв., втора награда – грамота и парична награда – 150 лв. и трета награда – грамота и парична награда – 100 лв..
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 18 юли 2015 година, а наградите на отличените участници ще бъдат връчени на официална церемония, за която ще бъдат уведомени лично. На тържеството ще бъдат прочетени наградените творби.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...