Акценти
Начало / Общество / Национална среща за откриване на Ротарианската година се провежда в Плевен

Национална среща за откриване на Ротарианската година се провежда в Плевен

Днес  над 300 членове на Ротари клубове от страната се събират в Плевен за откриване на Ротарианската година, която започва на 1 юли. По този повод плевенчанката Нина Митева – новоизбраният дистрикт гуверньор на Ротари България за 2015-2016 г. и ръководството на Ротари клуб – Плевен дадоха пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, на която очертаха акцентите в едногодишната работа на организацията. Реализирани са проекти за над 460 000 долара, насочени към майчиното и детското здравеопазване, околна среда, базисно образование и грамотност – приоритети, върху които ротарианците традиционно съсредоточават усилията си. Със средства от фондация „Ратари”  изцяло са оборудвани отделения в болниците в Банско и Петрич, а в Стара Загора,  с подкрепата на клубове от Белгия, е изградена сензорна зала за деца с аутизъм. Във Велинград се завършва проект, свързан с младежката безработица. Фокусираме се проектите,  които правим, да променят към  добро повече човешки животи и устойчиво да подпомагат нашите общности, подчерта Нина Митева.

IMG_1535ротари

В Плевен с финансовата подкрепа на фондация „Ротари” и партньори от Ростов на Дон и Крайова е осигурен много необходим родилен симулатор за обучение на акушерките от факултет „Здравни грижи” на Медицинския университет – Плевен. Друг проект, реализиран в Плевен през последната година, е реставрация на външните иконописи на храма „Св. Николай” на обща стойност 12 000 лв. Надяваме се скоро да бъде завършен и проектът за озвучаване на градския часовник на кулата на Община Плевен, каза досегашният председател на Ротари клуб Плевен – Пламен Маринов. Средствата за това са осигурени – общо 15 000 лв. Община Плевен трябва да поеме своята част от реализацията, за да може часовникът отново да пее. По проект три пъти през деня – в 9,12 и 18 часа, ще звучат песни на Емил Димитров – „Моя страна, моя България”, „Песен за Плевен”, „Ако си дал”, обясни Маринов. Ротарианците от Плевен са осигурили и средствата за възстановяване на часовниковата кула при езерото в Кайлъка.  Сегашният президент на Ротари клуб Плевен – Калин Христов поясни, че до два месеца ще бъде сключен и договор с фирма за дългосрочно поддържане на часовниковия механизъм, за да може стрелките и на този часовник да се завъртят, а ротарианците ще продължат да отделят средства за поддръжката му. През годината ще продължи и традицията за отпускане на стипендии за плевенски студенти и за връчване на призове на изявени плевенчани в различни области на обществения, икономическия и културния живот на града ни.

Младежите от Ротар акт също развиват активна дейност, която е насоченаосновно къмподпомагане на домове за деца, лишени от родитерлски грижи, каза Милослав Григоров, досегашен президент на младежката организация в Плевен, който ще предаде огърлицата на новоизбрания президент  Ралица Борисова.

Церемонията по официалното предаване на огърлиците ще се състои  тази вечер в Художествена галерия „Илия Бешков” от 18 часа. Тогава ще бъде предадена огърлицата и на новия  дистрикт гуверньор на Ротари България – Нина Митева.

Преди това от 17 часа ще започне концерт на Плевенска филхармония, който е поздрав към плевенчани и входът за него е свободен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...