Акценти
Начало / Образование / Национална научно-практическа конференция по предучилищно образование започна в Плевен (видео)

Национална научно-практическа конференция по предучилищно образование започна в Плевен (видео)

IMG_9264конференция Плевен

Осмата Национална научно-практическа конференция по предучилищно образование беше открита днес в Плевен. Над 400 участници от цялата страна – учители, представители на академичната общност, институции, в продължение на два дни ще обсъждат успешни педагогически практики и творчески успехи на учители, осъществяващи предучилищно възпитание и подготовка на децата за училище.

Официалното откриване на националния форум се състоя в ДКТ „Иван Радоев”. Първа участниците в конференцията приветства областният управител Ралица Добрева, която отбеляза, че „българските учители са високо квалифицирани, изключително достойни хора, защото се нагърбват с най-тежката задача – да градят личности, да формират ценности и светоглед”.

Кметът проф. Димитър Стойков  също се обърна с поздрав към участниците в конференцията. Той  изтъкна, че е много важно образованието, което нашите деца получават през първите си седем години, когато се моделират бъдещите личности.

IMG_9237конференция Плевен

От името на  Цецка Цачева приветствие прочете Евгения Илиева, началник на кабинета на председателя на 43 НС.  „Днес расте друго поколение и ние трябва непрекъснато да се адаптираме към неговите потребности. В тази връзка е  изключително навременен внесеният за гласуване на първо четене законопроект за предучилщното и училищното образование, който в скоро време трябва да бъде приет окончателно. Защото именно с промените, които законопректът регламентира, предучилищното образование се определя като основополагащо с цел намаляване процента на преждевременно напускащите училище и социалното изклюйчване на децата и учениците”, са казва в приветствието.

В поднесеният поздрав от името на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева се акцентираше също върху необходимостта предучилищното образование да се „адаптира към новата обстановка, като  отговори на необходимостта за социализация на децата”.

IMG_9251конференция Плевен

 Приветствията прие Албена Тотева, началник на РИО-Плевен. „Вярвам, че форумът ще обедини  усилията и опита на учителите, представителите на академичната общност и гостите на конференцията, които са  насочени към децата, нашето бъдеще. Нека погледнем през детските очи, да открием силата на детската мъдрост и всички заедно да помогнем за осъществяване на техните мечти”, каза Албена Тотева.

Осмата научно-практическа конференция по предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка“ е посветена на „2015 година – Европейска година на развитието”, а нейни организатори са Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат по образованието – Плевен, Областна администрация – Плевен и Община Плевен.

IMG_9272конференция Плевен

Официалното откриване на форума продължи с концерта „Към света на мечтите”, изпълнен от деца от детските градини на Плевенска област. На 23 април ще бъдат посетени детски градини, където ще се осъществи наблюдение на педагогически практики. На 24 април конференцията ще бъде закрита в Художествена галерия „Илия Бешков”, където ще бъде представен „Панаир на детските занаяти” и карнавал по „Приказка без край…” с участието на деца от детски градини в Плевенска област.

IMG_9233конференция Плевен

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...