Акценти
Начало / Общество / Национална награда за пътна безопасност получи Младежки център „Интелект”

Национална награда за пътна безопасност получи Младежки център „Интелект”

xarmonia-na-patia-2

Специална награда за пътна безопасност получи Младежки информационно-консултантски център „Интелект”. Отличието е за за реализираната през лятото Национална кампания „Дай зелена светлина на живота”, информираха от организацията.

Призът е връчен на церемония в София вчера. Там се проведе първия за България „Форум за пътна безопасност”, организиран от фондация „Годишни награди за пътна безопасност” и Сдружение „Отворена младеж”.

На форума присъстват над 70 организации и институции от цялата страна, като за връчването на наградите са поканени Негово превъзходителство посланикът на кралство Нидерландия, министрите на вътрешните работи и на транспорта и информационните технологии, български евродепутати и журналисти.

Целта на форума е да популяризира добрите практики в областта на безопасността на движението, да се споделят нови идеи и да се привлекат нови партньори за каузата, както и да се създадат контакти между участниците, за да се доразвият и усъвършенстват вече съществуващи инициативи.

Национална кампания „Дай зелена светлина на живота!“ стартира от Плевен с организатор сдружение Младежки информационно-консултантски център „Интелект“ Плевен. Инициативата беше доброволческа и се реализира в периода 3-7 юни 2013 г. съвместно с организации и институции от цялата страна. Целта беше да се ангажира вниманието на обществеността към тревожния брой на нарастващите пътно-транспортни произшествия в Република България.

В различните точки на странатасе състояха много изложби със снимки и рисунки по темата, деца рисуваха върху асфалт, бяха организирани велопоходи, проведени са редица дискусионни клубове и кръгли маси. В рамките на инициативата беше създаден видеоклипът „Търся те” (лабиринти от улици) – лицето на кампанията, чрез който се призовава да бъдем отговорни на пътя и да ценим най-скъпото, което имаме – живота.

В хода на инициативата бройката на организациите, подкрепили начинанието, стигна до 1 137 (училища, младежки центрове, спортни клубове, читалища и нпо), а броят на младежите, споделили информацията във Facebook, Twitter и в личните си електронни страници надмина 6 000 публикации.

В популяризацията на кампанията се включиха и 12 национални, регионални и местни медии. Всички заедно провокираха интерес и допринесоха за подобряване на културата на движението по пътищата в страната ни, припомнят от Младежки информационно-консултантски център „Интелект“.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...