Акценти
Начало / Общество / Националната кампания по информиране и консултиране мина и в Плевен

Националната кампания по информиране и консултиране мина и в Плевен

Срещи с работници и служители в три предприятия в Плевенско се проведоха в рамките на стартиралата Национална кампания по информиране и консултиране “Бъди инфо”. Тя се организира от Конфедерацията на независимите синдикати в България в партньорство с Българската стопанска камара.

В Плевен беше вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, който обясни повече за целите на кампанията. Работниците и служителите от предприятията трябва да бъдат детайлно информирани за техните права и задължения по Кодекса на труда и други нормативни документи, непосредствено свързани с КТ. Те трябва да са наясно и с перспективите, касаещи тяхната заетост, което ще им даде възможност да реагират, ако условията се променят. Друга от целите е подкрепа и развитие на ефективния диалог с работниците и служителите за опазване на основните им права, включително и правото на информиране и консултиране.

Пламен Нанков уточни, че не става въпрос за изграждане на синдикални организации, а на система, в която определени от общо събрание представители на работниците и служителите да институционализират диалога с мениджмънта с една много проста цел – да бъдат наясно с икономическото състояние и перспективите на тяхната фирма, касаещи пряко тяхната заетост. И ако в хода на този обмен на информация стане ясно, че фирмата започне да изпитва неблагополучия, работниците да имат достатъчно време, за да се ориентират, да си потърсят друга работа, да се преквалифицират ако трябва, така че да бъдат по-спокойни и уверени в своето бъдеще. Подобна система в Европа е изградена преди повече от 20 години и е доказала своята ефикасност.

Голямата цел на инициативата е през диалог, взаимно разбирателство и подкрепа да се подобрят условията на труд в българските предприятия.

На срещата с журналисти присъстваха председателят на синдикат “Бира, храни и напитки” към КНСБ Красимир Пащрапански, председателят на Българска стопанска камара в Плевен Веселин Йотков и др. експерти.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...