Акценти
Начало / Образование / Научноизследователски институт ще бъде разкрит към МУ –Плевен

Научноизследователски институт ще бъде разкрит към МУ –Плевен

Съществуващият Център за научноизследователска дейност към Медицински университет – Плевен ще бъде преструктуриран в Научноизследователски институт.  Това се прави, за да отговори университета на промените във висшето образование, които касаят развитието и финансирането на висшите училища. Научно-изследователската дейност започва да играе ключова роля за финансирането на университетите, като 1/3 от отпусканите средства от държавата ще се определят от значимостта на научните постижения, обясни проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет.

Новата структура вече е подготвена от ръководителя на ЦНУД – проф. Средкова, и нейния екип. На предстоящия Академичен съвет това предложение ще бъде обсъдено и внесено за разглеждане и одобрение в Министерски съвет.

Очаква се до края на годината Научноизследователският институт към МУ – Плевен да бъде факт.

Също до края на годината се очаква към университета в Плевен да бъде разкрит Център за чуждестранни студенти. Той ще бъде разположен в имот на бул. „Христо Ботев“ 74, който с решение на Министерски съвет е деактуван от частна държавна собственост в публична държавна собственост и е предоставен от Областна администрация – Плевен.  Имотът е със застроена площ от близо 301 кв.м. и е предоставен за управление на университета за провеждане на учебна и научно-изследователска дейност. В момента над 600 чуждестранни студенти от Италия, Германия, Великобритания, Франция, Испания се обучават в Медицинския университет в Плевен.

Университетското ръководство ще разработи проекти за разширяване на  капацитета на висшето училище за няколко специалности – медицина, акушерка и медицинска сестра. Предложението от университета е за увеличаване на капацитета на 3 000 студенти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...