Акценти
Начало / Култура / Научна конференция за Дойранската епопея ще събере в Плевен историческия елит на страната

Научна конференция за Дойранската епопея ще събере в Плевен историческия елит на страната

С научна конференция на тема „Дойранската епопея 1916-1918 г. в националната и европейската история” Община Плевен ще отбележи 100-годишнината от Дойранската епопея. Форумът ще се проведе на 20 и 21 септември под научното ръководство на изключителния историк академик Георги Марков, който е сред най-добрите изследователи на войните за национално обединение на България, научихме от Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен.

До  този момент е заявено участие на 35 научни съобщения на историци от Софийския университет, Института за история при БАН, специалисти от музеите в страната, от Военната академия. „Цветът на историческата мисъл в страната ще се събере в Плевен за тази конференция”, подчерта Стефка Григорова. Любопитно е, че голяма част от участниците веднага след Плевен ще се включат в работата на международна научна среща в Дойран, също посветена на Дойранската епопея.

В Плевен срещата ще премине в две работни секции – едната ще е на тема „Отражението на Дойранската епопея върху националната ни история”, а другата ще се фокусира върху мястото и ролята на Дойранската епопея в европейската история.

В рамките на конференцията в Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на Девета пехотна плевенска дивизия и на големия военачалник ген. Владимир Вазов. Ще бъдат представени материали от фонда на плевенския музей, където се пазят голям брой предмети, изработени от българските войници  с подръчни материали в окопите. През 1917 г. с тях се прави изложба и се поставя началото на фонд за събиране на средства за изграждане на паметник на загиналите герои от Девета пехотна дивизия.

„Плевен е белязан град. Той е свързан с две много важни за българската история събития – Плевенската епопея от 1877 г. и Дойранската епопея, която се свързва основно с Девета пехотна плевенска дивизия”,  подчерта Стефка Григорова.

За провеждането на научната конференция Министерският съвет е отпуснал на Община Плевен 6 000 лева.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...