Акценти
Начало / Общество / Насред кризата с COVID-19 Плевен се оказа без функциониращ Общински съвет

Насред кризата с COVID-19 Плевен се оказа без функциониращ Общински съвет

Към днешна дата в Плевен няма функциониращ Общински съвет. Това съобщи днес Мартин Митев, председател на досегашния местен парламент. Формално Общинският съвет е престанал да съществува на 19 февруари тази година, когато ВАС е потвърдил решението на АСП, с което беше отменено решението на ОИК – Плевен, с което през месец октомври 2019 г.беше обявен съставът на Общинския съвет за настоящия мандат. До това се стигна, след като решението на ОИК – Плевен беше обжалвано.

Официално становището на ВАС е изпратено на 26 февруари, но Общинският съвет не е бил уведомен и затова приетите на 27 и 28 февруари решения са нищожни, обяви Мартин Митев. Това прави нищожно и ветото, което кметът Георг Спартански наложи на решението за промени в Наредба 17 и решението за приемане на Бюджет 2020 на Община Плевен.

Сега предстои  да бъде структуриран новият Общински съвет, след като на 4 март ОИК – Плевен обяви новия състав на Общинския съвет и то е влязло в сила вчера, 12 март, при спазен 7-дневен срок за обжалване.  Обжалване има, но то не спира изпълнението на решението на ОИК, уточни Митев.

Първото заседание на новия състав на Общински съвет – Плевен се очаква да бъде на 16 март, от 13 часа. До края на работния ден се очаква заповедта на областния управител за насрочването на заседанието.

На практика в новия Общински съвет има само двама нови съветници –  от ПП АБВ излиза Цветан Антов, заради намаляване на мандатите и влиза Стефан Петков, съветник от МК „Ние, гражданите” . В рамките на БДЦ има вътрешно разместване – излиза Ивайло Петров и влиза Георги Славов.

След като се закълнат общинските съветници ще трябва отново да изберат председател на Общинския парламент.

Който и да е той, е много важно бързо да насрочи заседание, на което да бъде приет бюджетът на Общината. Защото с обявеното за нищожно решение от 28 февруари на практика бюджетът все едно не е обсъждан и разглеждан, обясни Митев. По думите му не е необходимо предложението за бюджета да минава през комисии, защото няма такова законово изискване.

Междувременно Митев е  разпоредил да се дезинфектира залата, в която обичайно се провеждат заседанията. Осигурен е и дезинфектант за лична хигиена. Ситуацията е сериозна, но всички мерки са взети, няма място за паника, заяви Мартин Митев.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...