Начало / Общество / Наслука за новия ловен сезон!

Наслука за новия ловен сезон!

лов на пернати
Снимка: интернет

С лов на пернат дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, днес откриват новия ловен сезон. Официално старт на отстрела на дребен летящ дивеч в 7.30 часа  ще даде изпълнителният директор на горите инж. Григор Гогов.

Това е 130-тият организиран лов на пернати „ защото точно толкова лета ни делят от оня далечен август, когато във Велико Търново, група български ловци по възрожденски решават, че е дошло времето да се обединят в кръжец, от който сетне се ражда и първото ловджийско-стрелческо дружество в България! Годината е 1884-та, а още след две – княз Фердинанд, който е и ловец, лично подписва устава на дружеството, с което на практика държавата и организираните ловци в България поставят основите на своето вековно и ползотворно за родната природа сътрудничество”, припомня в приветствието си по повод откриването на лова инж. Иван Петов, председател на УС на Националния ловно-рибарски съюз.

Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите призовават към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и към следване на ловната етика и морал. Ще се упражни засилен контрол по изпълнение на законовите разпоредби и опазване на дивеча по време на ловния сезон. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително.
Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите приветстват всички ловци и пожелават наслука, късмет и позитивни емоции по време на ловните излети. Спазването на правилата за ловуване и безопасно боравене с оръжие, както и опазването на горското богатство е чест и отговорност за истинския ловец.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...