Акценти
Начало / Видео / Народни ритми и пъстри носии от пет държави завладяха Плевен (видео и снимки)

Народни ритми и пъстри носии от пет държави завладяха Плевен (видео и снимки)

Първият международен фолклорен фестивал „Плевен пее и танцува” днес официално беше открит в Плевен. Той събра над 400 участници от пет държави, които днес и утре ще покажат майсторство и богатството на родния си фолклор.

Тази вечер участниците преминаха с шествие по централната пешеходна зона на града и се представиха с кратка програма. Въпреки горещината мнозина плевенчани дойдоха и аплодираха изпълнителите.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков. При откриването му той изказа специални благодарности към всички участници, които през тези два дни ще покажат най-доброто, сътворено от народния гений.Горд съм, че тези дни Плевен е по-пъстър и красив с неповторимите носии от пет балкански страни, по-колоритен с техните неподражаеми ритми и танци, по-богат с емоции и приятелства”, каза при откриването проф. Стойков. Кметът благодари на организаторите на фестивала от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев” и на посолството на САЩ в България за оказаната подкрепа и изрази убеденост, че фестивалът ще се утвърди и ще привлича все повече участници.

Тази година международното участие е от състави от побратимените на Плевен градове Браила, Волос, Кавадрци, Горни Миловац. Близо половината от изпълнителите са представители на различни български фолклорни области.

Фестивалът има конкурсен характер и съставите ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Георги Хинов, директор на Северняшкия ансамбъл.

Следваща Предишна
IMG_2472фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2475фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2483фестивал Плевен пее и танцува

IMG_2491фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2496фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2498фестивал Плевен пее и танцува

IMG_2502фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2510фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2513фестивал Плевен пее и танцува

IMG_2543фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2545фестивал Плевен пее и танцува
IMG_2547фестивал Плевен пее и танцува
Следваща Предишна

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...