Начало / Икономика / НАП напомня: Изтича срокът за смяна на касовите апарати от фирмите без регистрация по ДДС

НАП напомня: Изтича срокът за смяна на касовите апарати от фирмите без регистрация по ДДС

Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

30 юни 2019 г. е крайният срок, в който всички фискални устройства трябва да издават касови бележки с QR-код и да подават информация към приходната агенция за всяка извършена продажба, ако търговците не са регистрирани по ДДС и не ползват софтуер за управление на продажбите, напомнят от НАП.

Чрез новите касови бележки потребителите също  вече могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите на фирмите. Достатъчно е да сканират QR  кода със своето мобилно устройство, за да проверят дали дадената им касова бележка е отчетена в НАП. Мобилното приложение на НАП може да се изтегли напълно безплатно през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за  Android устройства.

Над 210 000 касови апарати работят според новите изисквания, регистрират продажби и подават нужната информация в НАП на всеки 5 минути, съобщиха от данъчната администрация.

Наближава краен срок и за онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. До 29 юни т.г. те ще трябва да обявят своите електронни магазини в НАП. До момента над 12 000 вече са декларираните електронни магазини, отчитат от приходната агенция.  Подаването на данните става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...