Начало / Икономика / НАП върна на плевенчани 390 000 лева надвнесен данък

НАП върна на плевенчани 390 000 лева надвнесен данък

390 000 лева надвнесен данък върху доходите, получени през 2011 г., е бил върнат на

Плевенчани, научехми от Веселка Костадинова, главен експерт в  плевенския офис на НАП.

От началото на 2012 г. до момента в хода на данъчната кампания инспекторите по приходите от сектор „Услуги за клиента” – офис Плевен, са извършили над 1400 проверки за възстановяване на данък върху доходите на физическите лица във връзка с ползване на различни данъчни облекчения. Основно от право на данъчно облекчение се възползват лица със застраховка „Живот“, удостоверение за неработоспособност от ТЕЛК и млади семейства за взет ипотечен кредит. Съгласно промените в законодателството в сила от 1 януари тази година гражданите, които имат такова право на облекчение, са задължени да подадат в законоустановения срок 30 април (за 2012 г. – 2 май) годишната данъчна декларация по чл.50 от Закона за облагане на доходите за физически лица.

Благодарение на добрата организация по време на цялата кампания в местния офис на НАП – Плевен не се допуснати дълги опашки пред салона за обслужване на клиенти, дори и в последните дни преди изтичане на крайния срок за подаване на декларациите, подчертаха от НАП – Плевен. За това е допринесъл и увеличеният брой на фирмите и гражданите, които са ползвали онлайн услугите на приходната администрация, интернет деклариране и плащане на данъка.

Общият брой на подадените в срок декларации за доходите е над 20 800 броя, от тях 10% са подадени по интернет, 23% по пощата и 6 % с баркод. Докато броят на гражданите, използвали пощенските услуги, е съпоставим с 2011 г., то значителен ръст бележат тези с електронен подпис – 1825, което е с 225 броя повече от миналата година. Същото се отнася и за декларациите, подадени с баркод. През настоящата  година 1259 жители на Плевенска област, което е с 250 повече от предходната, са се възползвали от тази възможност, която им е гарантирала и по-бързо възстановяване на сумите, в случай на ползване на данъчно облекчение.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...